Communistisch verzet Groningen

Willem Baus Schwertmann

Molenlaan 14, Beerta

Geboren: 10 oktober 1892, Beerta
Vermoord: 8 november 1943, Flossenb├╝rg

Samen met Harm-Jan Siemons en Jan Haken vormt Willem Schwertmann de leiding van de CPN in Oost-Groningen. Willem is CPN-districtsbestuurder in de omgeving van Beerta en helpt al voor de oorlog Duitse communisten de grens over. Ook is hij betrokken bij het verspreiden van het illegale blad Het Noorderlicht.

Na de Februaristaking van 1941 besluit de bezetter alle belangrijke kopstukken van de CPN-top in Groningen op te pakken. Beerta is het eerst aan de beurt: samen met Renke Schipper en Geert Topelen wordt Willem op 31 maart 1941 van huis gehaald. Via de gevangenis in Scheveningen komt Willem in Kamp Amersfoort terecht, waar hij op transport naar werkkamp Flossenbürg wordt gesteld.

In Flossenbürg moet Willem in de nabijgelegen granietmijn zware dwangarbeid verrichten. Mannen die onder de werklast bezwijken, krijgen een nekschot. De omstandigheden in Kamp Flossenbürg worden Willem fataal: hij overlijdt op 8 november 1943. Zijn broer Henrik Schwertmann, die ook door de Duitsers gevangen genomen wordt, overleeft de oorlog.

Zie voor meer informatie over kamp Flossenbürg de film over communist Kornelus Baas uit Oude Pekela.

Reacties

Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld