Joodse gemeenschap Haren

Werner Wolff

Waterhuizerweg 26, Haren

Geboren: 12 november 1924, Aurich (Duitsland)
Gedeporteerd: 4 september 1944, Kamp Westerbork
Vermoord: Onbekend, Auschwitz

Werner wordt als derde van de vijf zonen van Hermann en Janette Wolff geboren op 12 november 1924 in Aurich, Duitsland. In 1933 vertrekt hij met zijn familie uit zijn geboorteplaats naar Nederland vanwege de dreigende situatie in Duitsland. Daar gaat Werner naar de Openbare Lagere School aan de Kerkstraat. Omdat Werner banketbakker wil worden, gaat hij in opleiding bij bakker Steendam.

Net als broer Siegbert meldt Werner zich op 10 juli 1942 bij de bus aan de Emmalaan. Die bus brengt hem naar Kamp Westerbork. Zijn vader Hermann voegt zich op 16 juli bij de jongens, terwijl de rest van de familie tot 28 november 1942 nog in Haren blijft. Werner kan samen met zijn familie lang in Westerbork blijven, mogelijk vanwege het IJzeren Kruis dat vader Hermann de Eerste Wereldoorlog verdiende.

In januari 1944 krijgt Werner roodvonk. Samen met zijn broer Siegbert, die ook roodvonk heeft, blijft hij in Kamp Westerbork. Daar vertrekt hij op 4 september 1944 naar Theresienstadt. In Theresienstadt ziet hij zijn hele familie nog terug. Vanuit dit kamp wordt hij op transport gezet naar Auschwitz, waar hij op onbekende datum overlijdt. Hij is dan 20 jaar. 

Literatuur:

- Bekenkamp, H.J.C., Bezetting en bevrijding van Haren 1940-1945, Harener Historische Reeks nr. 9. (Haren 1995).

- Legemaat, Wil, Van kwaad tot onvoorstelbaar erger. Verhalen achter de namen op de gedenksteen in Haren, Harense Historische Reeks nr. 15 (Haren 2010).

Reacties

Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld