Joodse gemeenschap Haren

Simon Nathans

Rijksstraatweg 190, Haren

Simon Nathans
Klassenfoto uit omstreeks 1929, met Simon Nathans met gestreept vest en bril

Geboren: 1 mei 1921, Haren
Gedeporteerd: 14-15 juli 1942, Kamp Westerbork
Vermoord: 21 augustus 1942, Auschwitz

Simon, ook wel Simi genoemd, is de oudste zoon van Salomon Nathans en Rosa Nathans-Rosenbaum. Simi en zijn broertje Ephraïm zijn verlegen en bescheiden jongens. Simon wordt op 1 mei 1921 geboren en gaat in de Kerkstraat naar de lagere school. In 1940 slaagt hij voor zijn eindexamen aan de Groningse Gemeentelijke HBS in Helpman.

Door de anti-Joodse maatregelen komt Simi na zijn opleiding nauwelijks aan het werk. Hij probeert samen met zijn broer rond te komen met diverse baantjes, onder andere op de boerderij van vrienden. Op een dag lopen de werkzaamheden op de boerderij uit tot ná acht uur ‘s avonds. Dat is vervelend voor de jongens omdat Joden op dat tijdstip niet meer op straat mogen zijn. Verstopt onder het hooi op een kar, komen de broers thuis.  

Op 15 juli 1942 meldt Simon zich, samen met zijn vader en jongere broer, bij de bus aan de Emmalaan voor tewerkstelling in Kamp Westerbork. Eenmaal in Westerbork aangekomen, wordt hij meteen op transport gezet naar vernietigingskamp Auschwitz. Daar overlijdt hij op 21 augustus 1942 in de gaskamer.

Literatuur:

- Bekenkamp, H.J.C., Bezetting en bevrijding van Haren 1940-1945, Harener Historische Reeks nr. 9. (Haren 1995).

- Legemaat, Wil, Van kwaad tot onvoorstelbaar erger. Verhalen achter de namen op de gedenksteen in Haren, Harense Historische Reeks nr. 15 (Haren 2010).

Reacties

Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld