Joodse gemeenschap Haren

Simon Heiman Cohen

Rijksstraatweg 257, Haren

Simon Heiman Cohen
De dochter van Simon - Dina Cohen - bij de heer en mevrouw Smilde in de tuin

Geboren: 1 maart 1888, Groningen
Gedeporteerd: 14 september 1943, Kamp Westerbork
Vermoord: 17 september 1943, Auschwitz

De vader van Simon Heiman Cohen had een grossierderij in haarden en kachels aan de Oosterstraat 33 in Groningen. Simon, geboren op 1 maart 1888, volgt zijn vader op in dit bedrijf. In Groningen trouwt hij met Amalia Hemelrijk, waarna zij in 1934 een woning aan de Rijkstraatweg 257 in Haren betrekken. Samen krijgen ze drie kinderen, waarvan er twee vroegtijdig sterven.

Omdat Joden vanaf begin 1941 geen bezit meer mogen hebben, wordt de grossierderij door een Duitser overgenomen: de heer Molle. Omdat de heer Molle de voorraden vrijwel nooit controleert, ontstaat er een levendige ruilhandel in weckflessen, kachels en voedsel, waardoor de familie Cohen in de beginjaren van de oorlog op de been blijft. Simon meldt zich begin juli 1942 voor tewerkstelling en wordt met nog negen andere Joodse Hareners naar Westerbork vervoerd.

Simon Cohen blijft, in tegenstelling tot andere Joodse Hareners, een jaar in Kamp Westerbork. Uiteindelijk wordt hij op 14 september 1943 naar Auschwitz gedeporteerd. Daar, op 17 september 1943, komt Simon Heiman Cohen in de gaskamers terecht. Hij is dan 55 jaar oud. Ook zijn dochter Dina overleeft het kamp niet. Zij overlijdt op 26-jarige leeftijd in het zicht van de bevrijding als gevolg van alle ontberingen in concentratiekamp Mauthausen. Amalia Cohen, de vrouw van Simon, overleeft de oorlog wel. Zij blijft haar leven lang zoeken naar haar dochter. Onduidelijk is of zij ooit iets over haar lot gehoord heeft. 

Literatuur:

- Bekenkamp, H.J.C., Bezetting en bevrijding van Haren 1940-1945, Harener Historische Reeks nr. 9. (Haren 1995).

- Legemaat, Wil, Van kwaad tot onvoorstelbaar erger. Verhalen achter de namen op de gedenksteen in Haren, Harense Historische Reeks nr. 15 (Haren 2010).

Reacties

Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld