Joodse gemeenschap Haren

Salomon Kottek

Emmalaan 22, Haren

Salomon Kottek
De familie Kottek-Loeb

Geboren: 23 juni 1894, Bad Homburg (Duitsland)
Gedeporteerd: 15 februari 1944, Kamp Westerbork
Vermoord: 30 mei 1945, Tröbitz

Salomon Kottek komt uit het Duitse Bad Homburg. Samen met zijn Nederlandse vrouw, Anneliese, krijgt hij een dochter: Ruth, geboren op 22 februari 1933. Salomon heeft zijn eigen huisartsenpraktijk in Bad Homburg en zijn vrouw helpt mee in de praktijk als arts-assistent. Als het antisemitisme in 1937 ernstige vormen aanneemt, besluit de familie naar Nederland te vluchten. Zo komen Salomon, Anneliese en Ruth in Haren terecht.

In de beginjaren van de Duitse bezetting vorderen de Duitsers het huis van de familie Kottek-Loeb, waarna zij van woning naar woning worden gestuurd. Uiteindelijk komen Salomon, Anneliese en Ruth aan de Emmalaan te wonen, waar zij in de Sabbatsnacht van 27 op 28 november 1942 worden gearresteerd. Zo komt Salomon in Westerbork terecht.

De familie kan, mogelijk omdat Salomon arts is, relatief lang in Westerbork blijven. Mede door deze ‘bevoorrechte’ positie worden Salomon, Anneliese en Ruth pas op een van de laatste treinen gedeporteerd naar Bergen-Belsen. Terwijl de bevrijding in zicht is, worden de Kotteks nog op transport gezet naar Theresienstadt, maar hun trein komt daar nooit aan. De trein, die later de benaming ‘Lost train’  krijgt, zwerft dagenlang door oostelijk Duitsland. De meeste gevangenen in de trein komen om het leven door de ontberingen en de kou. Ook Salomon sterft op 30 mei 1945, drie dagen na zijn vrouw Anneliese. Zijn dochter Ruth overleeft de oorlog.

Literatuur:

- Bekenkamp, H.J.C., Bezetting en bevrijding van Haren 1940-1945, Harener Historische Reeks nr. 9. (Haren 1995).

- Legemaat, Wil, Van kwaad tot onvoorstelbaar erger. Verhalen achter de namen op de gedenksteen in Haren, Harense Historische Reeks nr. 15 (Haren 2010).

Reacties

Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld