Joodse gemeenschap Haren

Salomon David Nathans

Rijksstraatweg 190, Haren

Salomon David Nathans
De winkel van de familie Nathans

Geboren: 24 februari 1889, Haren
Gedeporteerd: 14-15 juli 1942, Kamp Westerbork
Vermoord: Vóór 30 september 1942, Auschwitz

Samuel (Sam) Nathans is een optimistische man met een goed gevoel voor humor. Samen met zijn vrouw krijgt Sam twee kinderen: Simon en Ephraïm. Het gezin woont boven de winkel aan de Rijksstraatweg 190 waar in alle bedrijvigheid stoffen, bedrijfskleding, doodshemden, sokken en manufacturen worden verkocht. Het gezin houdt zich streng aan de Joodse principes, waardoor de winkel op zaterdag gesloten, maar op zondag open is. Dit is handig voor de Hareners die niet aan zondagsheiliging doen. Hierdoor is de winkel bekend bij veel Hareners. 

Tijdens de eerste maanden van de bezetting wordt Sam geconfronteerd met de toenemende restricties voor Joden. Sam probeert echter optimistisch te blijven. Zo grapt hij op een gegeven moment tegen een klant: ‘God schiep de mensen en het vee, de duivel maakte de Duitsers en de NSB’. Toch raakt de familie Nathans geleidelijk aan meer geïsoleerd. Omdat Sam veel handel drijft met niet-joden, raakt hij door de anti-Joodse maatregelen veel klanten kwijt. Sam kan alleen nog maar inkopen doen bij Joodse grossiers, die op hun beurt weer van toelevering worden afgesneden. Hierdoor kan de winkel van de familie Nathans nauwelijks meer bestaan.

Salomon David Nathans meldt zich, samen met zijn zonen, op 10 juli 1942 bij de bus aan de Emmalaan. Die brengt hen naar kamp Westerbork. Sam denkt dat ze daar aan het werk moeten, maar eenmaal in Kamp Westerbork worden ze op het eerste transport naar Auschwitz gezet. Daar komt Sam op onbekende datum te overlijden. Zijn sterfdatum is geregistreerd op een verzameldatum, 30 september 1942. Hij wordt 53 jaar oud.

Literatuur:

- Bekenkamp, H.J.C., Bezetting en bevrijding van Haren 1940-1945, Harener Historische Reeks nr. 9. (Haren 1995).

- Legemaat, Wil, Van kwaad tot onvoorstelbaar erger. Verhalen achter de namen op de gedenksteen in Haren, Harense Historische Reeks nr. 15 (Haren 2010).

Reacties

Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld