Joodse gemeenschap Haren

Rosa Nathans-Rosenbaum

Rijksstraatweg 190, Haren

Rosa Nathans-Rosenbaum
De winkel van de familie Nathans, met op de bovenverdieping het woonhuis

Geboren: 17 april 1891, Peize
Gedeporteerd: 8 december 1942, Kamp Westerbork
Vermoord: 11 december 1942, Auschwitz

Rosa trouwt op 13 augustus 1919 met Salomon David Nathans. Samen krijgen zij twee kinderen: Simon en Ephraïm. De winkel van Salomon, waarboven de Nathans wonen, is een bloeiende zaak. Zo verkoopt Sam stoffen aan huis en werkt Rosa in de winkel van haar man. De winkel is bij veel Hareners bekend. Rosa en Sam worden herinnerd als gezellige mensen, die smeuïge verhalen konden vertellen.

De Tweede Wereldoorlog maakt een einde aan de bloeiperiode van de winkel van de familie Nathans. Vader en zoons melden zich op 10 juli 1942 bij de bus aan de Emmalaan, die hen via Westerbork naar Auschwitz brengt. Moeder Rosa blijft alleen achter in het pand, onwetend van het lot van haar man en zonen.

Rosa krijgt de kans om onder te duiken, maar doet dat niet. Ze hoopt op hereniging met haar gezin in Kamp Westerbork. Op 27 november haalt de politie Rosa van huis en zet haar op transport naar Westerbork. Haar man en zonen ziet ze daar niet meer: zij zijn al gedeporteerd naar Auschwitz. Op 8 december 1942 treft Rosa datzelfde lot. Ze overlijdt op 11 december 1942 in het vernietigingskamp.

Literatuur:

-  Bekenkamp, H.J.C., Bezetting en bevrijding van Haren 1940-1945, Harener Historische Reeks nr. 9. (Haren 1995).    

-  Legemaat, Wil, Van kwaad tot onvoorstelbaar erger. Verhalen achter de namen op de gedenksteen in Haren, Harense Historische Reeks nr. 15 (Haren 2010).

Reacties

Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld