Communistisch verzet Groningen

Roelf Vegt

Parallelweg 4, Beerta

Geboren: 6 december 1908, Beerta
Vermoord: 20 juli 1942, Gross-Rosen

Roelf Vegt wordt op 6 december 1908 geboren in Beerta. Hij werkt als arbeider op de strokartonfabriek Reiderland in Winschoten. Roelf trouwt met Wendelke ‘Wennie’ Roemeling waarmee hij twee kinderen krijgt. In het begin van de oorlog wordt hij gezien als één van de leiders van het communistisch verzet in de gemeente Beerta. De Duitsers zijn hem al gauw op het spoor: op 24 april 1941 wordt Roelf Vegt door veldwachter Nijdam gesommeerd zich te melden bij het Scholtenshuis. Nijdam probeert Roelf nog te overtuigen om onder te duiken, maar dat slaat hij af.

Vanuit Het Scholtenhuis wordt Roelf naar het Huis van Bewaring gebracht. Daar schrijft hij een brief naar zijn vrouw en zoontje Geert: ‘praat hij wel eens over mij?’, vraagt Roelf aan zijn vrouw.

In oktober 1941 wordt Roelf’s tweede zoon geboren: Engel. Hij krijgt in de gevangenis in Scheveningen nog een foto van zijn pasgeboren zoon toegestuurd. Niet lang daarna wordt Roelf naar Kamp Amersfoort getransporteerd. Daarna volgt een transport naar Duitsland: eerst naar Kamp Buchenwald, dan naar kamp Gross Rosen in Silezië. Roelf Vegt zal zijn vrouw en kinderen nooit meer zien: hij overlijdt op 20 juli 1942. 

Reacties

Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld