Communistisch verzet Groningen

Renke Schipper

Oudedijk 8a, Drieborg

Geboren: 2 september 1901, Beerta
Vermoord: 6 november 1942, Buchenwald

Landarbeider Renke Schipper wordt op 2 september 1901 geboren in Beerta. Tijdens de oorlog is Renke Schipper als secretaris van de landarbeidersbond een centrale figuur in het communistisch verzet in de omgeving van Beerta en Finsterwolde.

Als de CPN in de illegaliteit treedt, wordt Renke actief voor het blad Het Noorderlicht. Vanuit Groningen komt de krant bij Renke terecht, waarna hij ze in pakketten in de omgeving van Drieborg verspreidt. Voor deze illegale werkzaamheden wordt Renke op 30 maart 1941 gearresteerd. Diezelfde dag worden ook zijn kameraden Geert Topelen en Willem Schwertmann van huis gehaald.

Renke wordt eerst opgesloten in het Huis van Bewaring in Groningen en vervolgens in de gevangenis in Scheveningen. Vanuit Scheveningen wordt Renke naar concentratiekamp Amersfoort gebracht. Daar krijgt hij op 28 maart 1942 bericht dat hij zijn spullen moet pakken voor tewerkstelling in Duitsland. Renke komt, met meer mannen uit Beerta, in Kamp Buchenwald terecht. Daar overlijdt hij op 6 november 1942. 

Reacties

Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld