Joodse gemeenschap Pekela

Nathan van Zand

Hanekampswijk 42, Oude Pekela

Nathan van Zand

Geboren: 23 juni 1897, Oude Pekela
Vermoord: 28 februari 1943, Auschwitz

Koopman Nathan van Zand woont met zijn vrouw Sophia en vijf kinderen aan de Hanekamp, nu de Hanekampswijk. Eén kind van Nathan woont in de Rudelsheimstichting voor ‘zwakzinnige’ Joodse kinderen in Hilversum.

In 1931 wordt Nathan van Zand, in de Pekela’s beter bekend als ‘Nootje’, bode voor de kille Pekela. De bode van de Israëlitische gemeenschap heeft als taak het ophalen van de verenigings- en synagogale gelden. Daarom is Nathan een bekend gezicht in de Joodse gemeenschap in Pekela. Na negen jaar trouwe dienst bedankt Nootje in 1940 voor zijn functie als bode. Slager Mourits Goldsmid neemt de taken van Nathan over.

Door de anti-Joodse maatregelen wordt het voor de familie Van Zand steeds moeilijker om rond te komen. Nathan, Sophia, en hun vijf kinderen worden begin oktober 1942 gearresteerd en doorgevoerd naar Kamp Westerbork. De familie moet vrijwel direct door naar Auschwitz. Alleen Nathan kan tot begin 1943 in Westerbork blijven. Maar uiteindelijk komt ook hij in de vernietigingskampen om het leven: op 28 februari 1943 wordt Nathan in Auschwitz vergast. Daniël, het gehandicapte jongetje dat in Hilversum woont, wordt op 7 april 1943 naar de Auschwitz gedeporteerd en daar op 16 april 1943 vergast. 

Reacties

Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld