Joodse gemeenschap Pekela

Mozes Philip Polak

Feiko Clockstraat 182, Oude Pekela

Mozes Philip Polak

Geboren: 4 maart 1889, Oude Pekela
Gedeporteerd: 25 mei 1943, Kamp Westerbork
Vermoord: 28 mei 1943, Sobibor

Mozes Philip Polak, beter bekend als Moos, is manufacturier aan de Ericastraat 442, nu de Feiko Clockstraat 182. Moos houdt wel van een grapje. Wanneer een kooplustige klant een set wollen handschoenen bij hem aanschaft, grapt hij dat ze ‘door mijn vroegere verloofde gemaakt zijn’. De klant reageert geschrokken op de mededeling van Moos, waarna hij antwoordt: ‘maar ik ben nu toch getrouwd met mijn vroegere verloofde?’

Moos is erg actief binnen de Joodse Gemeenschap. Zo bekleedt hij meerdere functies bij Joodse liefdadigheidsinstellingen en later als penningmeester van het kerkbestuur. Ook zijn vrouw Frouwke is actief binnen de Joods Israëlitische Gemeente, zij is voorzitter van damesvereniging Legowoud Oelesiferis.

Mozes blijft zich tijdens de oorlog inzetten voor de kerkraad. Zo meet hij alle 43 ramen van de synagoge op om zo karton te bestellen voor de verduistering van de synagoge. Hierdoor raakt de synagoge niet beschadigd door mogelijke bombardementen van de geallieerden. Door de anti-Joodse maatregelen raakt Moos echter steeds verder in het nauw. Niet-Joodse klanten mogen niet meer bij hem in de winkel komen en Moos kan alleen nog maar bij Joodse grossiers inkopen doen. Uiteindelijk wordt Moos gearresteerd en op transport gezet. Hij overlijdt in Sobibor op 28 mei 1943.

Reacties

Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld