April-Mei staking

Marten Woudstra

Noorderspoorsingel 27, Groningen

Marten Woudstra
Marten Woudstra met zijn vrouw Hinriƫtte

Geboren: 17 januari 1913, Hoogezand
Vermoord: 31 januari 1945, Dachau

Melkventer Marten Woudstra is vooral vanwege zijn Karnemelkse pap (soepenbrij) een graag geziene gast in de stad Groningen. Nadat hij in de zomer van 1939 trouwt met de Duitse Hinriëtte Aissen, strijkt het stel neer aan de Noorderspoorsingel in Groningen.

Op vrijdag 30 april legt Woudstra het werk neer. Omdat de jonge vader (zijn zoontje Reinder is op dat moment ruim twee jaar oud) weet hoe belangrijk het voor baby’s is om melk te krijgen, gaat hij alleen naar een paar klanten met jonge kinderen.

Woudstra wordt in de nacht van 1 op 2 mei door het standrecht veroordeeld tot tien jaar tuchthuis. Zijn opsluiting in het Huis van Bewaring betekent echter niet dat het werk gedaan is. Een bewaarder smokkelt voor Woudstra een briefje naar buiten met daarop zijn klantenlijst; de personen die nog melk moeten krijgen. Via Vught komt Marten Woudstra uiteindelijk terecht in Dachau. In Allach, een nevenkamp van Dachau, overlijdt hij op 31 januari 1945 op 32-jarige leeftijd. Hij wordt in een massagraf begraven.

Reacties

Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld