Stolpersteine

1914-1945

Luppo Stek (1884-1942): Rode Hulp

Al lang vóór de bezetting van Nederland verzet Luppo Stek zich tegen het naziregime: in het voorjaar van 1933 probeert Luppo vluchtende leden van de Kommunistische Partei Deutschland (KPD) per boot naar in Nederland te krijgen. Via de sluizen van Nieuw Statenzijl bijvoorbeeld, waar meerdere malen KPD’ers een veilige overtocht naar Nederlands grondgebied maken.

Naast zijn illegale werkzaamheden voor de ‘Emigratiegroep Rode Hulp’ is Luppo in het dagelijks leven landarbeider. Luppo is een bekende communist in de omgeving van Beerta. Zo wordt hij later in de jaren ’30 nog CPN-wethouder in de gemeente Beerta. Samen met Geert Topelen, Willem Schwertmann en Harm Hulsing vormt Luppo de harde kern van het communistisch verzet in en rond Drieborg.

Tijdens de oorlog wordt de Communistische Partij Nederland (CPN) verboden. Luppo treedt in de illegaliteit. Hij zet zich vooral in voor de communistische verzetskrant Het Noorderlicht. Op 2 mei 1941 wordt Luppo gearresteerd door de Sicherheidsdienst. Hij komt eerst in het Huis van Bewaring terecht, maar al gauw wordt Luppo naar Amersfoort gestuurd. Vanuit Amersfoort schrijft Luppo nog een brief naar huis. Ruim een maand later wordt hij tewerkgesteld in kamp Buchenwald, waar hij in oktober 1942 om het leven komt.

Documentaire

Tjaaktje Stek, de schoondochter van Luppo, vertelt in een uitzending van RTV Noord over haar schoonvader.

Luppo Stek, Communisten. RTV Noord

Reacties

Nog geen reacties

Reageer
  • Wordt niet openbaar gemaakt