Razzia Bedum

Klaas Havinga

Boterdiep WZ 32, Zuidwolde

Klaas Havinga

Geboren: 15 januari 1882, Thesinge
Vermoord: 25 april 1944, Winsum

Slager Klaas Havinga trouwt op 27 mei 1915 met Anna van Halsema. Behalve slager is Klaas ook veehouder en veehandelaar. Tijdens de oorlog is hij actief voor de illegale krant Trouw en helpt hij de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers (L.O.). Tijdens de razzia, die Duitse militairen uitvoeren na de liquidatie van politieagent Keijer, is Klaas bezig met het voeren van zijn vee. Hij denkt dat dat de razzia alleen maar een oefening is.

Zijn gezin waarschuwt hem nog om weg te gaan, maar dat doet hij niet. Zijn zoons duiken die dag wel onder, in een ruimte boven de kast. Omdat Klaas zijn zoons niet wil verraden, wordt hij door de SD’ers Helmuth Schäper en Jan Ale Visser op de overvalwagen meegenomen. Op diezelfde wagen zitten ook Jan Reinder Visser en Jan Kornelis Dwarshuis.

In de buurt van Winsum wordt Klaas Havinga vermoord. Dit gebeurt op slinkse wijze. De SD’ers doen alsof de wagen pech heeft, waarna Klaas bij het aanduwen van de wagen in zijn nek wordt geschoten. Schäper en Visser laten het lichaam van Klaas achter, waar ze hem vermoord hebben.

Reacties

Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld