Joodse gemeenschap Haren

Janette Wolff-Wolff

Waterhuizerweg 26, Haren

Geboren: 19 juli 1899, Grossfehn (Duitsland)
Gedeporteerd: 18 januari 1944, Kamp Westerbork
Vermoord: Onbekend, Auschwitz

Op twintigjarige leeftijd trouwt Janette Wolff met de veehandelaar Hermann Wolff. Zij wonen in Aurich, Oost-Friesland, waar zij vijf kinderen krijgen. In 1933, als de NSDAP in Duitsland aan de macht komt, vertrekt de familie Wolff naar Nederland.

Als haar man Hermann en zonen Siegbert en Werner in Kamp Westerbork tewerkgesteld worden, probeert Janette samen met haar oudste zoon Adolf het gezin draaiende te houden. Ze houdt contact met haar man en zonen in Westerbork. Dit in tegenstelling tot veel andere Joodse vrouwen in Haren, die niets meer van hun mannen horen.

Eind november 1942 loopt Janette, met haar zonen Adolf, Louis en Ewald en hun neef Ernst, zelf naar het station in Groningen om van daaruit naar Westerbork te gaan. In Kamp Westerbork wordt de familie als enige van de Joodse gemeenschap in Haren herenigd. Janette blijft betrekkelijk lang in Kamp Westerbork, mogelijk vanwege het IJzeren Kruis van haar man Hermann. Op 18 januari wordt de familie op transport gezet naar Theresienstadt. Van daaruit vertrekt op 4 oktober de trein naar Auschwitz. Wanneer Janette daar overlijdt, is niet zeker. Vermoedelijk is Janette tegelijk met haar zonen Louis en Ewald in het vernietigingskamp vergast.

Literatuur:

- Bekenkamp, H.J.C., Bezetting en bevrijding van Haren 1940-1945, Harener Historische Reeks nr. 9. (Haren 1995).

- Legemaat, Wil, Van kwaad tot onvoorstelbaar erger. Verhalen achter de namen op de gedenksteen in Haren, Harense Historische Reeks nr. 15 (Haren 2010).

Reacties

Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld