Stolpersteine

1914-1945

Izaäk Rosenbaum (1881-1943): alles verloren

Een particuliere initiatiefnemer legde op 9 juli 2013 Stolpersteine voor haar ouders en tante. De herdenkingssteentjes liggen voor de oorspronkelijke woningen van haar familie. Twee daarvan liggen in de Alexanderstraat (Oosterpoortwijk) en één in de Anna Paulownastraat (Herewegwijk).

De uit het Drentse Peize afkomstige Izaäk Rosenbaum is de zoon van Ephraim Izaäk Levie Rosenbaum en Judik Levie. Evenals zijn vader wordt Izaäk een succesvol koopman en ondernemer. Hij trouwt met Bertha Levie, een onderwijzeres, met wie hij één zoon krijgt die naar zijn vader Ephraim Izaäk Levie genoemd wordt. Als deze goed blijkt te kunnen leren, verhuizen Izaäk en Bertha naar Groningen, zodat hun zoon daar kan studeren. Hij wordt farmaceut.

Izaäk en Bertha betrekken een woning aan de Alexanderstraat 31 in de Oosterpoortwijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakt de bezetter het Izaäk onmogelijk zijn beroep te blijven uitoefenen. Waardevolle bezittingen moeten worden ingeleverd bij roofbank Lippmann-Rosenthal & Co. Van daaruit wordt dit ‘roofgoed’ verkocht aan particulieren in Duitsland.

In het najaar van 1942 worden Bertha en Izaäk door de bezetter uit huis gehaald. Op 26 maart 1943 komt Izaäk op 61-jarige leeftijd in Sobibor om het leven. Ook zijn vrouw en zijn zoon overleven de oorlog niet. 

Reacties

Nog geen reacties

Reageer
  • Wordt niet openbaar gemaakt