Joodse gemeenschap Haren

Hermann Wolff

Waterhuizerweg 26, Haren

Geboren: 29 oktober 1893, Aurich (Duitsland)
Gedeporteerd: 18 januari 1944, Kamp Westerbork
Vermoord: 29 januari 1945, Buchenwald

De Duitse Hermann Wolff wordt op 29 oktober 1893 geboren te Aurich, Oost-Friesland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog dient Hermann in het Duitse leger. Hij ontvangt voor zijn moed en verdiensten het IJzeren Kruis: een belangrijke militaire onderscheiding. Hermann trouwt op 1 maart 1920 met Janette Wolff. In Aurich krijgen Hermann en Janette vijf kinderen: Adolf, Siegbert, Werner, Louis en Ewald. Hermann is veehandelaar in zijn geboorteplaats Aurich, maar als Hitler in Duitsland aan de macht komt, besluit de familie naar Nederland te vertrekken.

In Haren kan Hermann aan de slag als veekoper voor slager Groefsema (later Slagerij Warners). In maart 1942 wordt Hermann al eens gearresteerd vanwege het illegaal slachten van vee. Hij en zijn collega’s worden enige tijd opgesloten in het Scholtenhuis, maar worden gelukkig na een aantal dagen weer vrijgelaten. Omdat zijn zonen in Westerbork tewerkgesteld worden, vertrekt ook Hermann op 16 juli 1942 vrijwillig naar het kamp. Die dag loopt Hermann nog drie keer terug naar huis om zijn vrouw een afscheidskus te geven.

In tegenstelling tot de andere Joodse Hareners, komen alle leden van het gezin Wolff elkaar nog tegen in Westerbork. Ze blijven, mogelijk vanwege het IJzeren Kruis van Hermann, tot begin 1944 in het doorvoerkamp. Hermann Wolff komt uiteindelijk via Theresienstadt en Auschwitz in Buchenwald terecht. Daar overlijdt hij op 29 januari 1945.

In het Duitse Aurich, waar de familie lange tijd woonde, zijn in januari 2015 ook Stolpersteine gelegd voor de familie Wolff.

Literatuur:

- Bekenkamp, H.J.C., Bezetting en bevrijding van Haren 1940-1945, Harener Historische Reeks nr. 9. (Haren 1995).

- Legemaat, Wil, Van kwaad tot onvoorstelbaar erger. Verhalen achter de namen op de gedenksteen in Haren, Harense Historische Reeks nr. 15 (Haren 2010).

Reacties

Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld