Stolpersteine

1914-1945

Herman Hummel (1922-1944): verkeerde tijd, verkeerde plaats

Herman Hummel is 22 jaar oud, als hij tijdens de razzia na de moord op politieagent Keijer uit zijn huis aan de Oude Dijk aan de rand van Bedum gehaald wordt. "Mij maken ze niks, ik heb mijn Ausweis," denkt hij. Hij zwaait naar zijn buren en gaat mee met de nazisoldaten. Om nooit meer terug te keren.

Duitse soldaten brengen Hummel naar hotel Krijthe, waar al een grote groep Bedumer gijzelaars verzameld is. De mannen worden voor verhoor naar het Scholtenhuis gebracht, waarna velen, waaronder Herman, naar Kamp Amersfoort gestuurd worden.  

Op 7 juli 1944 moet Herman naar Duitsland. Eerst naar een werkkamp in Schkopau, dan in Nietleben en Zöschen en uiteindelijk in Schafstädt, dichtbij Oberhausen. Herman overleeft de werkkampen niet: hij sterft op 20 november 1944 in Schafstädt. Herman ligt begraven op het Nederlands ereveld in Loenen. Op 19 mei 1945 schrijft de familie Hummel in de rouwadvertentie: ‘Wij gelooven dat hij is ingegaan in het land waar geen bloed en tranen meer vloeien.’

De Bedumer Henk Dijk herinnert zich nog hoe hij als kleine jongen zag hoe Herman Hummel werd weggevoerd. In een interview vertelt hij hoe de razzia in zijn werk ging.  

https://youtube.com/devicesupport

Reacties

Nog geen reacties

Reageer
  • Wordt niet openbaar gemaakt