Communistisch verzet Groningen

Harm Hulsing

Oudedijk 15, Drieborg

Geboren: 23 mei 1908, Finsterwolde
Vermoord: 11 april 1942, Gross-Rosen

Harm Hulsing wordt op 23 mei 1908 geboren in Finsterwolde. Hij is landarbeider en trouwt met Jetje Bruins. Samen met andere CPN-leden Luppo Stek, Willem Schwertmann en Geert Topelen vormt Harm de kern van het communistische verzet in de gemeente Beerta. Al voor de oorlog houdt hij zich bezig met het opvangen van communistische vluchtelingen uit Duitsland.

Als Nederland bezet wordt, treedt de CPN in de illegaliteit. Harm richt zich op het verspreiden van verzetslectuur, pamfletten en het verboden communistische blad Het Noorderlicht. Hij is koerier van het blad in de omgeving van Scheemda en Winschoten. Begin 1941, na de Februaristaking, besluiten de Duitsers dat er een einde moet komen aan de invloed van de communisten in het illegale circuit. Zo wordt Harm Hulsing op 18 april 1942 door de Sicherheitsdienst (SD) opgehaald.

Via het Groninger Huis van Bewaring stuurt de bezetter Harm naar de gevangenis in Scheveningen. Maar daar blijft hij niet lang: via Amersfoort en Buchenwald wordt Harm op 28 april 1942 naar het werkkamp Gross Rosen (Polen) gebracht. Hij overlijdt een paar dagen later, op 11 april 1942. 

Reacties

Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld