Communistisch verzet Groningen

Geert Topelen

Drieborg 36, Drieborg

Geboren: 5 oktober 1894, Beerta
Vermoord: 3 augustus 1942, Buchenwald

Geert Topelen wordt op 5 oktober 1894 in Beerta geboren. Hij is landarbeider en actief als communist. Hij zet zich in de jaren dertig actief in voor het opvangen van communistische vluchtelingen uit Duitsland. Samen met Luppo Stek, Willem Schwertmann en Harm Hulsing vormt Geert de actieve kern van de communistische partij in de gemeente Beerta (nu Oldambt).

Tijdens de Duitse bezetting houdt Geert een actieve rol in het communistisch verzet. Zo werkt hij mee bij de distributie van het illegale communistische nieuwsblad Het Noorderlicht. Geert verstrekt deze bladen in de omgeving Beerta en Nieuweschans en haalt gelden op voor het Solidariteitsfonds. Via dit Solidariteitsfonds krijgen onderduikers en vluchtelingen een uitkering.

Op 30 maart 1941 wordt Geert gearresteerd. Via het Groninger Huis van Bewaring, Schoorl, Scheveningen en Amersfoort komt hij in Buchenwald terecht. In het werkkamp is de houding van ‘die Grüne’ (Duitse kampbewaarders) ten opzichte van de communistische gevangen uiterst wreed. Ook Geert moet het ontgelden. Hij overlijdt op 3 augustus 1942. 

Reacties

Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld