Joodse gemeenschap Haren

Ephraïm Nathans

Rijksstraatweg 190, Haren

Ephraïm Nathans
De manufacturenwinkel van de familie Nathans. Op de bovenverdieping wonen ze.

Geboren: 9 december 1922, Haren
Gedeporteerd: 14-15 juli 1942, Kamp Westerbork
Vermoord: 2 september 1942, Auschwitz

Net als zijn broer Simon gaat Ephraïm naar de openbare lagere school in de Kerkstraat. Na de lagere school helpt Ephraïm, die bekend staat als Eefie, mee in de manufacturenwinkel van zijn ouders. Het is een verlegen en bescheiden jongen, net als zijn oudere broer Simon.

Zowel Eefie als Simon hebben het al snel moeilijk in de oorlog: zij kunnen door de anti-Joodse maatregelen nauwelijks aan werk komen. Wel kunnen Eefie en Simi aan het werk op de boerderij van vrienden. Als dit werk een keertje uitloopt en het al na spertijd voor Joden is, moeten de jongens verstopt onder het hooi de tocht naar huis maken. Het avontuur loopt met een sisser af: onopgemerkt komen de broers in Haren aan. 

Ephraïm en Simon Nathans, melden zich samen met hun vader Salomon op 10 juli 1942 bij de bus aan de Emmalaan, die hen naar kamp Westerbork brengt. Alle drie worden in de nacht van 14 op 15 juli op transport gezet naar Auschwitz. Ephraïm overlijdt daar op 2 september 1942. Hij is dan 19 jaar oud.

Literatuur:

- Bekenkamp, H.J.C., Bezetting en bevrijding van Haren 1940-1945, Harener Historische Reeks nr. 9. (Haren 1995).

- Legemaat, Wil, Van kwaad tot onvoorstelbaar erger. Verhalen achter de namen op de gedenksteen in Haren, Harense Historische Reeks nr. 15 (Haren 2010).

Reacties

Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld