Joodse gemeenschap Haren

Elias Blocq

Wilhelminalaan 9, Haren

Elias Blocq

Geboren: 22 oktober 1908, Amsterdam
Gedeporteerd: 14-15 juli 1942, Kamp Westerbork
Vermoord: September 1942, Auschwitz

Elias (Eddy) Blocq is een betrokken vader. Hij doet veel voor zijn voetbalclub Be Quick. Zo is hij daar jeugdtrainer en keeper. Voor zijn werk verhandelt Eddy stoffen en manufacturen voor de firma Ter Weeme in Neede. Eddy komt oorspronkelijk uit Amsterdam, waar hij in 1931 met stadsgenoot Gretha Stork trouwt.

Het gezin, met zoontjes Benjamin (Benny) en Salomon Fred (Freddy), verhuist in 1940 naar een pand aan de Wilhelminalaan in Haren, twee weken voordat de Duitsers Nederland binnentrekken. De anti-Joodse maatregelen van de bezetters maakt het handelen met niet-Joden voor Eddy onmogelijk. Ook voetballen bij Be Quick mag vanaf de zomer van 1941 niet meer, omdat Joden de openbare ruimtes niet meer mogen gebruiken. 

Op 10 juli 1942 meldt Elias Blocq zich bij de bus aan de Emmalaan, die hem zogenaamd voor tewerkstelling naar Westerbork brengt. Daar aangekomen wordt Eddy gedeporteerd met de eerste trein die vanuit Westerbork naar vernietigingskamp Auschwitz rijdt. Hij overlijdt daar op onbekende datum, maar vóór 30 september 1942. Elias Blocq wordt 33 jaar.

Literatuur:

- Bekenkamp, H.J.C., Bezetting en bevrijding van Haren 1940-1945, Harener Historische Reeks nr. 9. (Haren 1995).

- Legemaat, Wil, Van kwaad tot onvoorstelbaar erger. Verhalen achter de namen op de gedenksteen in Haren, Harense Historische Reeks nr. 15 (Haren 2010).

Reacties

Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld