Razzia Bedum

1914-1945

‘De Heere zal met mij zijn in de uren van droefheid’

Oldenzijlster landarbeider Jan redt het einde van de oorlog niet

Jan Huizingh wordt op 28 januari 1923 te Zandeweer geboren. Hij is de oudste zoon van Pieter Huizingh (1899-1978) en Grietje Buurman (1901-1983). Op jonge leeftijd verhuist Jan met zijn familie naar Oldenzijl. Zijn vader werkt als landarbeider, zijn moeder beheert een winkel in kruidenierswaren aan de Oldenzijlsterweg waar de familie tevens woont.

Tijdens de oorlog weigert Jan zich te melden voor de Arbeitseinsatz. Hij duikt onder bij zijn ouders. Dit gaat lang goed. Maar op 25 april 1944 gaat het toch mis voor Jan. Nadat een aantal militairen terugkeren van de grootscheepse razzia in Bedum-Middelstum, treffen ze per toeval Jan op de fiets aan. Jan weet niet te ontkomen. Na een aantal rake klappen brengen de soldaten hem naar de SD-villa te Roodeschool, waarna hij naar Groningen wordt overgebracht.

Vanuit het Huis van Bewaring schrijft Jan een brief naar zijn ouders waarin hij vraagt om kleren, geld en een pen. Hij spreekt zijn ouders moed in: ‘Zo is het leven nu eenmaal voorspoed en tegenspoed. Maar ik zal mij er wel doorheen zien te krijgen. De Heere zal met mij zijn in de uren van droefheid.’ In dezelfde brief spreekt Jan al van een mogelijke doortocht naar Duitsland.

Optimistisch

Jan komt via Kamp Amersfoort terecht in het Lager Feldstrasse te Rheinhausen, Duitsland. De omstandigheden in het kamp zijn slecht, maar Jan blijft optimistisch. Tegen zijn barakgenoot Jaap Matthijs zegt hij: ‘we zijn hier [Amersfoort] doorgekomen en zullen in Duitschland ook wel weer geholpen en bewaard worden.’ Het mag niet baten: Jan krijgt al gauw difterie en overlijdt op 8 juni 1944. Zijn vriend Jaap brengt het slechte nieuws aan de familie: ‘Dan heb ik hierbij de treurige plicht te vervullen, u te moeten berichten, dat Jan Huizingh ongeveer twee weken geleden aan diphteritus is overleden...’

Jan Huizingh wordt slechts 21 jaar oud. In 1951 wordt hij herbegraven in Zandeweer. Meer weten over Jan Huizingh? Over zijn leven is een boek geschreven door Teun Juk: Een struikelsteen voor Jan Huizingh *1923 - †1944. Opdat wij niet vergeten (2015). Dankzij Stichting Uitgaven Noord-Groningen en Stichting Nicolaaskerk Oldenzijl ligt er voor Jan nu een Stolperstein aan de Oldenzijlsterweg 11.

Reacties

Nog geen reacties

Reageer
  • Wordt niet openbaar gemaakt