Joodse gemeenschap Pekela

Daniël Meijer

W.H. Bosgrastraat 90, Oude Pekela

Daniël Meijer

Geboren: 24 oktober 1872, Oude Pekela
Vermoord: 20 maart 1943, Sobibor

Aan de voormalige Kroonstraat 316 woont Daniël Meijer en zijn vrouw Saartje Meijer-Bloemendal. Het pand bevindt zich op het terrein van strokartonfabriek ‘De Kroon’. Daniël, in Pekela beter bekend als ‘Doantje’, is zeer actief binnen de Joodse gemeenschap. Sinds 1907 is hij permanent lid van het kerkbestuur en vanaf 1912 is Doantje voorzitter. Naast zijn functie in het kerkbestuur hanteert hij ook de voorzittershamer in het armbestuur.

Doantje wordt herinnerd als een goed bestuurder, die wel eens een driftbui kon hebben. In de notulen van de kerkgemeenschap komen confrontaties tussen Doantje en zijn bestuursgenoten regelmatig voor, maar de ruzies worden altijd snel weer bijgelegd, met de nodige excuses van de kant van Doantje.

Zowel op 11 november, als op 27 november 1942 houden de Duitsers grootschalige razzia’s in de Pekela’s. Veel Joodse inwoners worden meegenomen, maar Daniël, zijn vrouw Saartje en schoonzuster Kaatje mogen naar hun woning terugkeren. Samen met vier andere gezinnen, waaronder ook dat van secretaris Toncman, kan Doantje tot het begin van 1943 in Pekela blijven. Dan moet ook hij naar Kamp Westerbork vertrekken. Op 20 maart 1943 overlijdt Doantje in Sobibor. 

Reacties

Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld