Razzia Bedum

Cornelis (Kees) Gerhardus Georgius Bos

Boterdiep OZ 27, Zuidwolde

Geboren: 17 maart 1915, Uithuizen
Vermoord: 25 april 1944, Zuidwolde

De katholieke Kees Bos is in de leer bij bakker Jan Kornelis Dwarshuis. Tijdens de oorlog is hij actief bij de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers (L.O.). Na de  liquidatie van NSB’er Jannes Luitje Keijer vindt er in Zuidwolde en omgeving een grootschalige razzia plaats. Tijdens die razzia op 25 april 1944 wordt ook Kees gearresteerd. In café Hekma in Zuidwolde worden de mannen uit Zuidwolde verzameld.

In het café is Kees al gauw het mikpunt van geweld. Hij wordt geslagen, omdat hij bekend staat als anti-Duits. In het café moeten de arrestanten tegen de muur aan staan en 200 kniebuigingen maken. Omdat Kees vanwege zijn werk bij de bakker, grote leren lappen voor zijn benen heeft, lukt hem dat niet. Als de Duitsers merken dat Kees het niet volhoudt, slaan ze hem met een caféstoel en sleuren hem mee naar buiten. Daar wordt hij doodgeschoten.

Kees Bos is op het moment van zijn overlijden 29 jaar oud. Diezelfde dag worden ook zijn baas Jan Dwarshuis en twee andere Zuidwolders geliquideerd.

Reacties

Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld