Communistisch verzet Groningen

Berend Schweertman

Oudezijl A391, Beerta

Geboren: 2 mei 1898, Nieuweschans
Vermoord: 30 mei 1942, Gross Rosen

Transport- en fabrieksarbeider Berend Schweertman is op 2 mei 1898 geboren in Nieuweschans. Voor de oorlog is Berend raadslid voor de CPN. Als de oorlog uitbreekt, neemt Berend de leiding over de illegaliteit in de omgeving Nieuweschans. Daar verspreidt hij exemplaren van het communistische blad Het Noorderlicht en zet zich in voor De Rode Hulp. De Rode Hulp vangt gevluchte communisten uit nazi-Duitsland op en geeft hen onderdak, voedsel en geld.

Op 24 april 1941 wordt Berend, tegelijk met Roelf Vegt, opgepakt in verband met het verspreiden van Het Noorderlicht. Hij komt via het Groninger Huis van Bewaring in Kamp Amersfoort terecht. Zijn verblijf hier is van korte duur. Op 28 maart 1942 vertrekt hij in een trein met communistische gevangenen naar Buchenwald. Vandaar wordt Berend een maand later, op 24 april, op transport gesteld naar het Poolse Gross Rosen.

In het werkkamp heerst een wreed regime. De gevangenen moeten onder erbarmelijke omstandigheden werken in de nabijgelegen steengroeve, terwijl ze nauwelijks te eten krijgen. Veel mensen sterven  in de eerste weken na hun aankomst in het kamp. Dat geldt ook voor Berend: hij overlijdt op 30 mei 1942. 

Reacties

Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld