April-Mei staking

Ate Faber

Friesestraatweg 430, Groningen

Geboren: 18 februari 1895, Hoogkerk
Vermoord: 27 februari 1945, Dachau

Ate Faber, boer aan de Friesestraatweg in Hoogkerk, wordt op 2 mei 1943 gearresteerd als hij na een bezoek aan de kerk naar huis fietst. Diezelfde middag nog wordt hij met Albert Harkema uit Aduard ter dood veroordeeld vanwege het niet leveren van melk. Deze straf wordt later omgezet in 15 jaar tuchthuis.

Faber komt in kamp Vught terecht. In de brieven die hij vanuit Vught schrijft, blijft Faber betrokken bij de bedrijfsvoering van de boerderij. Hij draagt zijn kinderen op goed voor elkaar en voor hun moeder te zorgen en vertrouwen te hebben in God. Op 30 april 1944 is hij 25 jaar getrouwd met Janke de Groot. In kamp Vught wordt een felicitatiekaart voor hem gemaakt. Hierop staan o.a. de namen van andere slachtoffers van de April-Meistakingen: Albert Harkema, Simon Frankruijter, Marten Woudstra en Jan Zuidema.

Niet veel later wordt Faber op transport gezet naar Dachau en vervolgens naar nog weer een paar andere kampen. Op 2 februari 1945 keert Faber terug in Dachau, waar hij een paar weken later, op 27 februari, overlijdt aan ziekte en ontberingen. Ate Faber ligt bij Dachau begraven.

De felicitatiekaart voor het 25-jarig huwelijksjubileum
De felicitatiekaart voor het 25-jarig huwelijksjubileum

Reacties

Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld