Joodse gemeenschap Haren

Anneliese Kottek-Loeb

Emmalaan 22, Haren

Anneliese Kottek-Loeb
Annelesie met haar dochter Ruth in juni 1941

Geboren: 4 juni 1909, Den Haag
Gedeporteerd: 15 februari 1944, Kamp Westerbork
Vermoord: 27 april 1945, Tröbitz

Anneliese Loeb wordt op 4 juni 1909 geboren in Den Haag. Ze trouwt met de Duitse huisarts Salomon Kottek en gaat met hem in het Duitse Bad Homburg wonen. Anneliese helpt Salomon in zijn artsenpraktijk. Anneliese en Salomon krijgen 1 kind: Ruth. Zij zal de oorlog overleven. De familie verhuist in 1937 naar Haren vanwege de toenemende spanningen in Duitsland.

In de beginjaren van de Duitse bezetting vorderen de Duitsers het huis van de familie Kottek, waarna zij van woning naar woning worden gestuurd. In de nacht van 27 op 28 november 1942 arresteert de politie de familie Kottek en stuurt hen naar Westerbork.

De familie kan, waarschijnlijk omdat Salomon arts is, relatief lang in Kamp Westerbork blijven. Mede door deze ‘bevoorrechte’ positie worden Salomon, Anneliese en Ruth pas op 15 februari 1944 op transport gezet naar Bergen-Belsen.  Terwijl de bevrijding in zicht is, worden de Kotteks op transport gezet naar Theresienstadt, maar hun trein komt daar nooit aan. De trein, die later de benaming ‘Lost train’ krijgt, zwerft dagenlang door oostelijk Duitsland. De meeste gevangenen in de trein, waaronder Anneliese en Salomon, sterven door de ontberingen en de kou. Anneliese wordt 35 jaar oud. 

Literatuur:

- Bekenkamp, H.J.C., Bezetting en bevrijding van Haren 1940-1945, Harener Historische Reeks nr. 9. (Haren 1995).

- Legemaat, Wil, Van kwaad tot onvoorstelbaar erger. Verhalen achter de namen op de gedenksteen in Haren, Harense Historische Reeks nr. 15 (Haren 2010).

Reacties

Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld