Joodse gemeenschap Haren

Adolf Wolff

Waterhuizerweg 26, Haren

Adolf Wolff
Links Hilde Pander, de weduwe van Adolf Wolff

Geboren: 18 oktober 1920, Aurich (Duitsland)
Gedeporteerd: 18 januari 1944, Kamp Westerbork
Vermoord: Onbekend, Auschwitz

Adolf wordt als oudste zoon van de familie Wolff geboren op 18 oktober 1920 in Aurich, Duitsland. In 1933 vertrekt de familie Wolff naar Nederland, waar Adolf naar de ambachtsschool gaat. Daar leert hij het timmermansvak bij aannemer Veldman aan de Meerweg. Adolf is een actieve jongen. Zo is hij lid van de korfbalclub en speelt hij hoorn bij muziekvereniging Apollo.

Zijn jongere broers Siegbert en Werner melden zich op 14 juli 1942 bij de bus aan de Emmalaan, die richting Kamp Westerbork vertrekt. Adolf blijft echter om onduidelijke reden achter in Haren. Hier probeert hij samen met zijn moeder Janette het gezin draaiende te houden. Op 27 november 1942 krijgt de Joodse gemeenschap in Haren te horen dat iedereen naar Kamp Westerbork moet vertrekken. Ook de familie Wolff geeft gehoor aan deze oproep. Maar Adolf wantrouwt het bericht: hij geeft een aantal foto’s in bewaring bij de familie Bouwman, waar hij goede vrienden mee is.

De dag daarna vertrekt de rest van de familie Wolff, waaronder ook Adolf, naar Westerbork. Hier kunnen zij, mogelijk dankzij het IJzeren Kruis dat zijn vader in de Eerste Wereldoorlog verdiende, tot 1944 blijven. Op 18 januari wordt Adolf naar Theresienstadt gedeporteerd. Daar leert hij Hilde Pander uit Bochum kennen. Het stel geeft elkaar in Theresienstadt het ja-woord. Adolf komt uiteindelijk in Auschwitz terecht, waar hij op onbekende datum overlijdt. Zijn vrouw Hilde Pander overleeft de oorlog.

Literatuur:

- Bekenkamp, H.J.C., Bezetting en bevrijding van Haren 1940-1945, Harener Historische Reeks nr. 9. (Haren 1995).

- Legemaat, Wil, Van kwaad tot onvoorstelbaar erger. Verhalen achter de namen op de gedenksteen in Haren, Harense Historische Reeks nr. 15 (Haren 2010).

Reacties

Nog geen reacties

Reageren is uitgeschakeld