Slag om Bourtange

Eens in de twee jaren wordt de Slag om Bourtange door honderden re-enactors (acteurs) nagespeeld. Het is een fascinerend schouwspel met een lange traditie, op een unieke plek, die u meegemaakt moet hebben. Nergens ter wereld is een vesting waar de entourage zo dicht bij de historie komt, dat men zich werkelijk in de periode van de 80-jarige oorlog waant.

Slag om Bourtange
Soldaten van de Prinselijke troepen rukken op naar de vesting. - Foto: www.bourtange.nl

In de glorietijd van Bourtange gold, dat de partij die de vesting beheerste ook het omringende land beheerste en dat is het uitgangspunt van onze Slag. Het is 1640 en de Spaanse troepen hebben de vesting ingenomen, maar de Hollanders hebben plannen om de vesting te heroveren. Of ze dit lukt?

De Slag is een groots, visueel spektakel, waarbij het publiek continu verrast wordt. Meer dan 400 deelnemers, 27 kanonnen en honderden musketten zorgen voor een ongeëvenaard schouwspel, compleet met kampementen en het burgerleven van toen. Als de legers op volle oorlogssterkte zijn gebracht en ten strijde trekken, hoort men, tijdens de Slag, het vloeken der soldaten en de rauwe stem van de bevelhebbers klinken.

Vanaf vrijdag 5 juni marcheren er al soldaten uit de 80-jarige oorlog in en om de vesting. Op zaterdag 6 juni vindt om 10.00 uur de officiële opening van het evenement plaats. Vanaf 11.00 uur beginnen, zowel op zaterdag als zondag, de activiteiten met als hoogtepunt de Slag om ongeveer 14.00 uur.

De kanonnen bulderen tijdens het naspelen van de Slag om Bourtange. - Foto: www.bourtange.nl
De kanonnen bulderen tijdens het naspelen van de Slag om Bourtange. - Foto: www.bourtange.nl