Open Monumentendag 2015

Open Monumentendag 2015, in het weekend van 12 en 13 september, staat in het teken van Kunst & Ambacht. Met het thema Kunst & Ambacht is er veel aandacht voor de architectuur zelf, de toegepaste kunsten die daarin te zien zijn en de inspiratiebron die monumenten zijn voor andere kunstvormen. De ambachtskant zal tijdens deze Open Monumentendag uitvoerig worden uitgelicht: het stucwerk, de wandbeschilderingen, de tegeltableaus, het metselwerk, de betimmeringen, de beglazing. Ook de ambachten gerelateerd aan de inrichting van monumenten, zoals het meubilair, het servies en glaswerk of de stoffering komen aan bod.

Alle activiteiten in Groningen

Voor een overzicht van alle openstellingen en activiteiten die in het kader van Open Monumentendag 2015 worden georganiseerd, kijkt u op: openmonumentendag.nl. Hieronder vindt u een willekeurige greep uit het overweldigende aanbod.

Bijzondere Locaties Groningen geopend tijdens monumentendag

Altijd als eens een kijkje willen nemen in bijzondere monumentale locaties in de stad Groningen? Zaterdag 12 september openen de Der Aa-kerk, de Remonstrantse kerk en de kerk van Leegkerk de deuren. Maar ook in de provincie zijn bijzondere gebouwen geopend, zoals de kerk van Klein Wetsinge, de synagoge in Appingedam en het raadhuis van Berlage in Usquert.

Voor een overzicht van de activiteiten die in de verschillende panden worden georganiseerd, kijkt u op: toerisme.groningen.nl.

Stad Groningen

Ook in Groningen spelen we in op het thema Kunst & Ambacht, met programmaonderdelen waarbij het ambacht in en rond monumenten centraal staat. Zo stelt een aantal glasateliers hun werkplaats open, vertellen en demonstreren restaurateurs (over) hun werkwijzen, zijn resultaten van opgravingen te zien, is er een fietstocht langs de werken van De Grote Gevelversierder Anno Smith, maar ook een wandeling van het CBK met o.a. (klank)dichten, een kijkje in een villa van architect Egbert Reitsma en nog veel meer.

De programmafolder is vanaf dinsdag 1 september gratis af te halen bij de VVV, het Gemeentelijk Informatiecentrum, de openbare bibliotheken, de gemeentelijke balies aan het Gedempte Zuiderdiep 98 en Harm Buiterplein 1 en op de Open Monumentendag zelf in de Martinikerk. U kunt het programma ook downloaden via www.groningen.nl/monumenten.

Menkemaborg, Uithuizen

Op zaterdag 12 september is de Menkemaborg te Uithuizen gratis geopend. Om 10 uur wordt de dag officieel geopend door wethouder H. Sienot van de gemeente Eemsmond. De Menkemaborg is een volledig ingericht huis omgeven door stijlvolle tuinen waar een beeld gegeven wordt van een bewoond kasteel in de 18de eeuw. Er is een keur aan kunst en ambacht uit de 17de en 18de eeuw te bewonderen.

Open Monumentendag 2015 staat niet alleen in het teken van oude kunst en ambacht, maar ook hedendaagse. Om het interieur en de voorwerpen in een interieur te bewaren, is herstel of restauratie soms noodzakelijk. Gelukkig zijn er nog goede vak- en ambachtslieden in de provincie en een ervan heeft een aantal kostbare stoelen opnieuw gestoffeerd. Het toont aan hoe belangrijk ambacht vandaag de dag nog is.

Voor wie meer wil weten over het ambacht van meubelrestaurator of over eigen meubels kan ’s middags Yvonne Nijlunsing daarover vragen stellen. Zij is vanaf 14.00 uur aanwezig voor advies over onderhoud en behoud van meubels en over hout in het algemeen.