Gluren bij de buren

“Ik kan niet bedenken wat ze Hitler misdaan kunnen hebben om zo'n einde te verdienen,” zegt kleinzoon David Unger over zijn oma Bertha en zijn tante Auguste. De twee weduwen woonden in de oorlog in de Wassenberghstraat. Op hun oude adres is zondag 2 april een bijzondere film over hun leven te zien.

Vanuit de Schilderswijk zijn in de Tweede Wereldoorlog ruim 200 Joodse bewoners weggevoerd en vermoord. De Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen wil hen gedenken door het plaatsen van gedenksteentjes voor de huizen van waaruit zij zijn gedeporteerd. Deze zogeheten Stolpersteine zijn een herinnering en eerbetoon aan hen die nooit meer terugkwamen. Ze zijn bovenal een oproep om niet te vergeten. In december zijn in het trottoir voor zeven voormalige woonhuizen van oorlogsslachtoffers in de Wassenberghstraat de eerste 23 Stolpersteine gelegd.

Op het oude adres van Bertha en Auguste Mugdan, Wassenberghstraat 24, is op 2 april om 14.00u en om 15.00u een aangrijpende film te bekijken. Beluister het verhaal achter deze Stolpersteine en bekijk de film die documentairemaakster Liefke Knol hierover maakte.

De film kun je vanaf 1 april ook online bekijken: Wassenbergstraat 24.