Busritten langs Gronings erfgoed tijdens ‘Maand van de Geschiedenis’

De Verhalen van Groningen organiseert in samenwerking met diverse partners op alle zaterdagen in oktober bijzondere busritten door de provincie. Tijdens deze rondritten in een museale bus, bijvoorbeeld de DAM 154 uit het Nationaal Bus Museum in Hoogezand, kan het publiek op bezoek bij Groningse dromen die (soms) daad geworden zijn. Onderweg vertellen gidsen verhalen over de bestemmingen, het landschap en de geschiedenis. 

Busritten langs Gronings erfgoed tijdens ‘Maand van de Geschiedenis’
DAM154 bij het Brons Motorenmuseum Appingedam foto: De Verhalen van Groningen

Historische Groningse dromen en daden komen in vijf verschillende busritten tot leven. Hieronder vindt u meer informatie over de inhoud van de busritten. De busritten beginnen en eindigen in de stad Groningen (t.o. hoofdstation Groningen, bij Rederij Kool) en duren van 12:00 uur tot ongeveer 18.00 uur. De kosten bedragen € 20,- per rit (kinderen € 10,-). Tegen betaling kan ook een lunchpakket worden verzorgd. Kaarten en opgave lunch vanaf maandag 21 september via VVV Groningen. 0900-202 30 50 (€ 0.15/min), info@vvvgroningen.nl, of Grote Markt 29 Groningen.

3 oktober: Waddentour

De eerste busrit is op zaterdag 3 oktober en heeft het thema Droge voeten van Stad tot Wad. De reis voert door het Reitdiepgebied naar de Wadden. Onderweg rijdt de bus langs wierden en oude dijkformaties en op het wad beleven passagiers de tot daden gebrachte dromen van de inwoners van dit gebied: droge voeten houden. 

Waddentour - Droge voeten van Stad tot Wad

10 oktober: Mobiele droomtour

Op 10 oktober voert de tocht langs Gronings mobiel erfgoed. Altijd al gedroomd om treinmachinist te worden of brandweerman? Deze dag kunnen bezoekers zien hoe het er vroeger in deze beroepen aan toe ging. 

Mobiele droomtour - Dromen over Gronings mobiel erfgoed

17 oktober: Architectuurtour

Zaterdag 17 oktober staat in het teken van gedroomde architectuur: gebouwde en nooit gerealiseerde gebouwen. Zoals het door H.P. Berlage ontworpen raadhuis in Usquert of de Emmatoren achter het Centraal Station.

Architectuurtour - Gedroomde architectuur van Groningen

24 oktober: Landbouwtour

Op 24 oktober maakt men kennis met de droom van Cornelis Borgman die de Arendploeg naar Nederland haalde en met de ontwikkeling van de Groninger landbouwindustrie. 

Landbouwtour - Dromen over verbouwen

31 oktober: Zeetour

Passagiers van de laatste busrit op 31 oktober maken kennis met de dromen en daden op zee: de ontdekkingsreizen van Abel Tasman en een redding op het water zijn onderdeel van de tocht. 

Zeetour - Dromen van ontdekken en redden op zee